Om oss

Om Alebo Pesnionat

Alebo Pensionat är idag familjeägt av Ida Gunnarsson, Claudio Carrizo och Mikael Gunnarsson sedan 2021. Driften av hotellet sköts av Ida och Claudio med personal och Mikael sköter om den vackra fastigheten. Ida och Claudio har lång erfarenhet från krog och hotellbranschen från bland annat Falkenbergs strandbad, Loka brunn, Skansen i Båstad, Miss voon, Tiraholms Fisk, Scandic Frimurar hotellet m.fl.

Ida

Ida Gunnarsson

VD är Ida Gunnarsson och är den ni oftast träffar i restaurangen samt har hand om bokningar och den som håller ordning i huset. Ida är utbildad kock och brinner för värdskap och att ta hand om gäster.

Claudio

Claudio Carrizo

Claudio håller mest till i köket är den kreativa själen i huset, samt sköter ekonomin. Självlärd kock med stort intresse för mat och dryck. Utbildad hotelladministratör på Grythyttan.

Personal

Jonas

Jonas Sievert - kock

Historia

Alebo Pensionat byggdes 1897 i södra utkanten av Unnaryd. Pensionatet byggdes intill den välkända brunnen som finns på Alebo. Hotellet hade många brunns- och badgäster runt sekelskiftet. Det var folk från Småland, Halland och Skåne som kom, främst från Halmstad och Helsingborg. Vid sju- till åtta-tiden varje morgon fick gästerna ta varsitt glas vatten från hälsokällan och sedan sätta sig på särskilda gungbrädor. Vattnet dracks medan man gungade eftersom man ansåg att de gungande rörelserna var till hjälp för att fördela vattnet i kroppen. Lite senare kom en doktor som ordinerade ut si och så många glas vatten, plus vilka bad som skulle tas uppe i badhuset som tillhörde pensionatet på den tiden. Sedan 2021 har det gamla badhuset sålts och tillhör inte längre pensionatet.

Hälsokällan i Alebo omtalas redan 1797, där man hittat ett 30 tal mynt, varav det äldsta är ett danskt från början på 1600 talet. Som hälsobrunn har källan använts sedan början av 1700-talet, då den kända läkaren Urban Hjärne var mycket för hälsovatten. Hälsokällan finns än i dag i det åttakantiga huset som står på framsidan av huset.

Alebo pensionat - Brunnshotellet Unnaryd Boka boende